HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Kadeau – første danske restaurant med state-of the-art lyd

Restaurant Kadeau er en av Danmarks desidert mest anerkjente restauranter. Nå er de også den første restauranten som har installert et lydsystem som tar opplevelsene til helt nye høyder.

I 2007 besluttet tre bornholmske barndomsvenner å åpne en restaurant i en gammel, nedlagtstrandkiosk på Bornholm. Planen var å bruke de ypperste råvarene fra øyafor å vise hvilke gastronomiske nytelser den har å by på. Dette gikk over all forventning, med fantastiske anmeldelser og etter hvert en ny avdeling av restauranten, i Christianshavn i København.

I dag, syv år etter eventyret startet i strandkiosken, sitter vi i nettopp restaurant Kadeau i Christianshavn, som i år ble belønnet med en av de ettertraktede Michelin-stjernene. Designet av lokalene er gjennomtenkt ned til minste detalj, og i likhet med det kulinariske, er ambisjonen at det visuelle uttrykket også skal uttrykke Danmark. Møblene er i dansk design, det er brukt danske materialer i utsmykningen og på veggene henger høyttalere fra den danske høyttalerprodusenten DALI.

Det har ganske enkelt gitt oss en helt ny mulighet for å gi gjestene våre en fullendt restaurantopplevelse. Jeg vil nesten sammenligne det med et tilbygg på Kadeau eller en utbygning av opplevelsen og fasilitetene. Det er megafett!

Magnus Høegh Kofoed – en av de tre eierne – fisker opp en iPhone fra lommen og skrur ned lyden på musikken, som bidrar til et dempet, diskret stemningsleie i restauranten. Han forteller at det fra starten av slett ikke var meningen at restauranten skulle ha bakgrunnsmusikk eller høyttalere:

”Vi har alltid vært veldig oppmerksomme på hvordan akustikken lyd og akustikk spiller en enorm rolle i en restaurant. Jeg har spist på mange steder med fantastisk mat, men opplevelsen er ikke særlig fantastisk når du ikke kan høre hva sidemannen din sier. Vi var derfor meget bevisste på å designe en restaurant hvor man kan snakke sammen, og akustikken er god. Men vi var også enige om at vi IKKE ville ha musikk eller noe lydsystem.”

Kaffe og sløye ambiente toner

Magnus forklarer hvordan inspirasjonen til å drive restaurant uten bakgrunnsmusikk var drevet av opplevelser fra andre topprestauranter som gjorde det samme. De ville ha den samme summen av samtaler mellom bordene – minus musikk! Dette var de tre fullstendig enige om, og de drev også restauranten i halvannet år uten musikk.

Den holdningen har dog endret seg radikalt, og i dag har Kadeau som første danske restaurant et topptunet lydsystem. Systemet består av DALI-høyttalere og trådløse Bluesound musikkavspillere fra Hi-Fi Klubben, og det er i stand til å spille forskjellig musikk i 3-4 forskjellige rom, uten at det virker forstyrrende i andre rom. På kjøkkenet drønner rockemusikken avsted og akkompagnerer de hardtarbeidende kokkene. I det store restaurantrommet spiller en helt annen sjanger mer dempet, og i den bakerste loungen nyter Magnus en kopp kaffe til sløye ambiente toner.

”Det er megafett!”

Dermed kan vi trygt si at Kadeau har tatt en helomvending når det handler om musikk. Magnus forklarer at det egentlig var sangeren Lukas Graham som satte det hele i gang:

”Lukas er stamkunde her hos oss, og vi sitter ofte i baren og tar en øl når kjøkkenet er stengt. Der har vi tidligere hørt på musikk på en eller annen dårlig pod – selvfølgelig med lyden skrudd altfor høyt opp. En dag så tittet Lukas på oss og spurte hvorfor i helvete vi ikke hadde noen ordentlige høyttalere til å spille musikk på i restauranten.”

De tre eierne forsto raskt  at han hadde et poeng. Som Magnus forteller har det simpelthen vært altfor stille når restauranten ikke har vært full, og de var egentlig innstilt på å få satt opp et lydsystem. Guttene er dog perfeksjonister til fingertuppene: ”Hvis det skulle gjøres, så skulle det jaggu gjøres ordentlig,” poengterer Magnus Høegh Kofoed. Lukas Graham anbefalte dem å installere DALI-høyttalere fra Hi-Fi Klubben, og siden har de nesten ikke klart å stå stille:

"Det har ganske enkelt gitt oss en helt ny mulighet for å gi gjestene våre en fullendt restaurantopplevelse. Jeg vil nesten sammenligne det med et tilbygg på Kadeau eller en utbygning av opplevelsen og fasilitetene. Det er megafett", smiler Magnus.

Alle sanser i spill

Kadeaus lokaler var tidligere eid av et mediebyrå, og da de matglade bornholmerne flyttet inn rev de ned alt og bygde deretter opp restauranten helt fra bunnen av. De ville skape et univers som ga en totalopplevelse. En topprestaurant i Danmark må nemlig levere mer enn mat som gir vann i munnen.

Og dette med totalopplevelsen er helt unikt for den nordiske restaurantscenen Både i Norge, Sverige og Danmark gjør restaurantørene det ekstra som skal til for å gi gjestene den perfekte kvelden. Sanseapparatet skal stimuleres på alle fronter, og her spiller lyden en stor rolle, som Magnus gleder seg til å leke med:

”Vi har ennå ikke hatt tid til å utforske det universet av muligheter som finnes i dette fantastiske lydsystemet. Vi spiller mest ambientmusikk for å skape god stemning, men senere på kvelden i helgene kan vi godt finne på å spille for eksempel Bruce Springsteen eller Charlie Parker. Vi vil så gjerne eksperimentere mer med mulighetene for å skape følelser i samspillet mellom mat og musikk.”

Teknikken i det avanserte systemet hos Kadeau gjør det også mulig å spille musikk i en høyere oppløsning som gir plass til langt flere nyanser i lyden. Magnus’ øyne lyser opp når han demonstrerer lyden, gjestene er fornøyde, men det er også blitt bedre humør og god stemning på kjøkkenet, forteller Magnus:

”Jeg vet ikke helt hva det er med kokker, men de vil bare ha musikken så høy som mulig, så man nesten blir dyttet bakover. Det har de mulighet til nå, uten at det sjenerer resten av restauranten, og at vi hele tiden må be de skru ned,” smiler han.

Dette lytter Kadeus gjester til

Hovedrom

Lounge

Tillredningskök

Kjøkken

Toaletter

Effektförstärkare

  • 2 st Crown CTS8200 

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden