HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

HiFi Scenen Talks – Mew

Lyden fra den gang verden var et bedre sted

For 20 år siden ga det danske rockebandet Mew ut albumet ’A Triumph for Man’. En imponerende debutplate som sendte dem ut på en eventyrlig reise i mesteparten av verden. De bosatte seg i London, har spilt på et utall av heftige lokaler og ikke minst arbeidet med produsenter og musikere fra øverste hylle. I 2017 har bandet, etter å ha tatt farvel med gitarist Bo Rune Madsen, blitt en trio, og de er klare med sitt 8. album ’Visuals’, som de har laget på egne premisser – og brukt lyden fra den gang verden var et bedre sted.

De første strofene og lydene kom til Mew da de var i ferd med å avslutte turnéen sin med den forrige platen ’+/-’. ”De nye sangene oppstod ved at Jonas (Bjerre, sanger – red.) lagde skisser. Det er noe han er virkelig god til”, forteller bassist Johan Wohlert og fortsetter: ”Så tok jeg dem opp, finpusset dem, og sammen begynte vi et klippe/lime-arbeid for å skape de nye melodiene. Det er en blanding av gamle idéer og helt nye bruddstykker som utgjør ’Visuals’. Slik har vi alltid arbeidet, i motsetning til noen artister som dyrker det med å starte fra bunnen av hver gang de lager en ny plate, uten å bruke gamle akkorder eller idéer.”

Et skippertak

Men samtidig har Mew tatt noen avgjørende, nye valg på ’Visuals’, som skiller prosessen med albumet betraktelig fra tidligere utgivelser. For det første prøvde de å gjøre ferdig noen sanger uten produsent – noe som de aldri har prøvd før – men det var et valg som de ble virkelig fornøyde med. Johan sier: ”Da vi satt og vurderte å lage albumet selv, fikk vi svette håndflater – men vi  bestemte oss for å prøve, siden det også er den mest økonomiske veien å gå, for å holde utgiftene nede. Det har gått veldig knirkefritt å spille inn platen, siden vi bare har vært tre personer som har tatt beslutninger. Men det har også vært litt av et skippertak, siden vi ikke har hatt en produsent å spille på lag med. Så vi har selv gått og lurt på om en idé var god nok, og når usikkerhetene oppsto hos én av oss, så har de andre trukket vedkommende opp. Alt i alt så har vi erfart at hvis en idé låter bra så er det sannsynligvis fordi den er det – så la oss gå for den.”

Et annet valg på ’Visuals’ har vært å lage sangene kortere og mye mer direkte enn mange av de tidligere, episke sporene som også har vært Mews varemerke.
”Vi blir nok aldri et popband”, sier Johan Wohlert og legger til: ”Men vi hadde lyst til å prøve noe nytt i forhold til ’+/-’. Sangene på ’Visuals’ er vesentlig mer presise, litt mer ’quirky pop’ og kanskje nærmere ’Prefab Sprout’ eller ’Talk Talk’ i stedet for å gli ut i Pink Floyd-universet. Vi har prøvd å ta sangene litt mer i nakkeskinnet – og det lyktes virkelig bra.”

Lyden fra den gang verden var et bedre sted

Innspillingen av sangene har blitt gjort i flere forskjellige mindre studioer i København, samt hjemme hos de tre medlemmene i Mew. En veldig fragmentert måte å angripe en innspillingsprosess på, men som samtidig har gitt dem masse valgfrihet. Johan er veldig overrasket over at albumet låter så bra som det gjør, men han gir æren for det til stedene der de har valgt å spille inn lyden og de teknologiske og  bærbare mulighetene vi har i dag.
Platen låter ifølge Johan veldig positivt og oppløftende, fordi den har blitt laget med en enkelhet som de aldri har gjort tidligere!

Til slutt er det også en vesentlig detalj i forbindelse med lyden. Mew har brukt mer samples på ’Visuals’ enn tidligere.
”Vi har trålet gjennom en masse gamle filmer og tegnefilmer for å finne lyder som vi syntes vi kunne bruke”, sier Johan. ”Det er ikke fullstendige spor eller sanger, men heller lyden av noen gamle, støvete strykere som vi har samplet og brukt til å lage våre egne melodier. I stedet for å finne en tilsvarende lyd på keyboardet har vi brukt lyden av film som ble laget den gang verden var et bedre sted – noe som Portishead også har vært utrolig flinke til”, avslutter bassisten Johan Wohlert.

’Visuals’ slippes den 28. april.

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden